Toen:

Patrick is met de haardhoutmarkt in 1988 op de Rietdekkerstraat in Uden begonnen. In de beginjaren heeft hij het hout zelf gekapt in de bossen, bv in opdracht van Staatsbosbeheer. Zo is het enthousiasme voor werken met hout en buiten zijn ontstaan. Na jarenlang pionieren en hard werken, vooral handmatig, hebben professionele bosbouw machines hun intrede gedaan.

Patrick van der Wijst in de voormalige houthandel in Uden(’88).

Nu:

Na de verhuizing van Uden naar Zeeland, is de houthandel meegereisd. Het droogproces is volledig onder de loep genomen en aangepast. In plaats van het zagen en kloven van vers hout in stukken van 30 cm wordt het hout nu afgekort op 1.20 meter en weggezet. Op deze wijze krijgt het de kans om in te drogen en droogt het hout op een natuurlijke manier. Daarna korten we het hout af en brengen het naar de klant. Wij zijn geen voorstanders van een geforceerd droogproces waarbij het hout van buiten naar binnen gedroogd wordt (oven droog).

Het verwerken van haard- en kachelhout op een eerlijke verantwoorde manier is altijd de basis geweest. Zo zijn onze, uitsluitend Nederlandse transporteurs, gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de herkomst van het hout bekend is. De manier van kappen is in overeenstemming met de afspraken die gemaakt zijn aangaande het natuurbeheer in Nederland.

Het is duurzaam geproduceerd FSC gecertificeerd hout.